STOR GUIDE AV VEDELDADE BASTUAGGREGAT

Här kommer en stor köpguide för dig som letar efter vedeldade bastuaggregat. Det kommer tips tricks och annat som är bra att veta om ved aggregat. 

Bastuaggregat för ved - här hittar du rätt för dig

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Byggmax och Gardenstore

Det finns flera leverantörer av vedeldat bastuaggregat som passar för olika modeller av inomhusbastu och ute bastus. Exempelvis kan det variera bland vad  som ingår för de olika ugnarna  och vilka modeller de passar till. Sedan kan du behöva kolla om du vill ha en vedeldad kamin eller ett el drivet aggregat. Hur som helst så finns det en mängd olika att välja mellan, och vi hoppas kunna hjälpa dig att välja rätt. Så, just i denna guide finns hjälp att hitta rätt för dig. 

Bästa vedeldade bastuaggregat på marknaden 2021

Bästa ved bastuaggregat från Harvia på marknaden

Nedan I detta stycke kommer vi att presentera ett urval av vedeldade bastuaggregat. 

Ved bastuaggregat Harvia 22

Vedeldade bastuaggregat Harvia 22 bastuugn ved, vedeldat

Detta vedeldade bastuaggregat Harvia 22 är en ståtlig källa för fantastisk värme och och fin design som lämpar sig för medelstora bastur. Mellan 8 till 22 m3.  Glaset i gjutjärnsluckan gör det möjligt att se på elden under bastandet och skapar en fin stämning.  Detta bastuaggregat för ved har ställbara ben som gör monteringen lättare. Exempelvis kan du ställa rököppningens höjd rätt med hjälp av benen. 

Harvia vedeldade bastuugnarna är planerade så att bastun snabbt och rent ska fyllas med värme och är CE-märkta. På toppen har bastuaggregatet är stenmagasinet som rymmer 40 kg sten.  

Vedeldat bastuaggregat

Aggregat med glaslucka

8-22 m3

Vedeldat bastuaggregat Harvia 20 PRO,

Vedeldade Bastuaggregat Harvia 20 PRO vedeldat bastuugn ved

Vedeldat bastuaggregat Harvia 20 PRO är en ståtlig källa för rejäla bastubad och lämpar sig för medelstora bastur. Mellan 8 till 20 m3.  Glaset i gjutjärnsluckan gör det möjligt att se på elden under bastandet och skapar en fin stämning.  Eldstadens lock är massiv och hela 10 mm vilket ger ugnen en lång hållbarhet. 

Detta vedeldade bastuaggregat har ställbara ben som gör monteringen lättare. Exempelvis kan du ställa rököppningens höjd rätt med hjälp av benen.  Ytterhöljet är målat i grafitsvart färg och för dig som vill har varmvatten, kan bastuugnen förses med en vattenvärmare av skorstensmodell. 

Harvia bastuugna är planerade så att bastun snabbt och rent ska fyllas med värme och är CE-märkta. På toppen har bastuaggregatet är stenmagasinet som rymmer 40 kg sten och ett spjälverk av rostfritt stål. 

Bastuaggregat ved

Aggregat med glaslucka

8-20 m3

Vedeldad bastuugn Harvia 16

Vedeldade Bastuaggregat Harvia 20 PRO vedeldat bastuugn ved

Linjära och ståtliga bastuaggregat Harvia 16 bidrar till en fantastisk värme och lämpar sig för mindre vedeldade bastur. Mellan 6 till 16 m3.  Glaset i gjutjärnsluckan gör det möjligt att se på elden under bastandet och skapar en fin stämning.  

Harvia bastuugnarna är planerade så att bastun snabbt och rent ska fyllas med värme och är CE-märkta. På toppen hav bastuaggregatet är stenmagasinet som rymmer 36 kg sten.

Ved bastuaggregat

Bastuaggregat med glaslucka

6-16 m3

Ved bastuaggregat Harvia M3, bastuugn

Vedeldade bastuaggregat Harvia m3 bastuugn ved, vedeldat

Vedeldade bastuaggregat Harvia m3 är en stilren och klassisk källa med hög kvalitet för bastubad och lämpar sig för mindre vedeldade bastur. Mellan 6-13 m3.  Glaset i gjutjärnsluckan gör det möjligt att se på elden under bastandet och skapar en fin stämning.  Dessutom sprider den jämn värme.  Ytterhöljet är målat i grafitsvart färg och för dig som vill har varmvatten, kan bastuugnen förses med en vattenvärmare av skorstensmodell. 

Harvia bastuugnarna är planerade så att bastun snabbt och rent ska fyllas med värme och är CE-märkta. På toppen har bastuaggregatet är stenmagasinet som rymmer 30 kg sten och ett spjälverk av rostfritt stål. 

Vedeldat bastuaggregat

Aggregat med glaslucka

6-13 m3

Ved bastupaket Harvia, passar till Polhus

Vedeldade Bastuaggregat Harvia Polhus bastuugn ved, vedeldat kamin

Detta vedeldade bastuaggregat från Harvia passar alla stugor från Polhus. Eftersom de festa av deras stugor behöver kompletteras med ett bastuaggregats kommer här ett som passar till alla deras bastustugor.  Läs mer om Polhus bastustugor här

I och med att detta kommer som ett komplett bastupaket så ingår det du behöver och har en snygg design. Exempelvis har kaminen en glaslucka som gör att du som bastar kan titta på elden. Tillsammans med doften från den brinnande elden så får du en härlig bastuupplevelse. 

Komplett bastupaket

Passar alla bastustugor från Polhus

Vedeldat bastuaggregat

Vedeldad bastuaggregat Harvia M2

Vedeldat bastuaggregat Harvia m2 bastuugn ved

Ved bastuaggregat Harvia M2 har hög kvalitet samt en stilren design. Med sin grafitsvarta färg är den ståtlig och står för en stor del av bastuinredningen. Den lämpar sig väl för den mindre vedeldade bastun och drar blickarna till sig med sin glaslucka, då du kan titta på eldens sken medan du kopplar av i bastun. Den ger en jämn värmefördelning från den effektiva eld- och luftcirkulationen. 

Harvia bastuugnarna är planerade så att bastun snabbt och rent ska fyllas med värme och är CE-märkta. På toppen har bastuaggregatet är stenmagasinet som rymmer 30 kg sten.

Vedeldat bastuaggregat

Glaslucka

6-13 m3

Ved bastuugn Harvia M1

Vedeldade bastuaggregat Harvia M1 Bastuugn ved, vedeldat kamin

En enklare modell av Harvia bastuaggregat M1. Men med samma höga kvalitet och smakfulla design som många andra modeller har. Med sin grafitsvarta färg är den ståtlig och står för en stor del av bastuinredningen. Den lämpar sig väl för den mindre vedeldade bastun samt ger en jämn och effektiv värmefördelning från den bastuugnen som sprider luftcirkulationen.  Där du garanterat kan njuta av traditionsenligt bastubad och få en angenäm bastuupplevelse. 

Harvia bastuugnarna är planerade så att bastun snabbt och rent ska fyllas med värme och är CE-märkta. På toppen hav bastuaggregatet är stenmagasinet som rymmer 30 kg sten.

Vedeldat bastuaggregat

6-13 m3

Bästa ved bastuaggregat från Sauna Sweden på marknaden

Nedan I detta stycke kommer vi att presentera ett urval av vedeldade bastuaggregat från Sauna Sweden som du enkelt kan hitta på marknaden. 

Ved bastuaggregat Kota Luostu vattentank Sauna Sweden

Vedeldade bastuaggregat Kota Luosto vattentank Sauna Sweden Bastuugn ved, vedeldat kamin

Välbeprövad bastuugn som har använts av tusentals bastare sedan modellen började att tillverkas år 1971.  Dettaa vedeldade bastuaggregat från Sauna Sweden med en fin glaslucka på kaminen vilket gör att du kan se elden brinna medan du bastar.  Värmen från bastuaggregatet räcker till bastustorlek mellan 8-20 m3. 

Dessutom kommer denna bastuugn med vattenmagasin som sitter runt stenhållaren och förser användaren med varmt vatten via en kran. Utöver en snygg design är konstruktionen bra med effektiv eldning och god luftcirkulation. Resultatet blir en effektiv uppvärmning samt lång livslängd av bastuugnen. 

Med vattentank

8-20 m3

Vedeldat bastuaggregat

Vedeldad bastuaggregat Kota Inari Sauna Sweden

Vedeldade bastuaggregat Kota Inari Sauna Sweden Bastuugn vedeldat, ved kamin

Detta vedeldade bastuaggregat från Sauna Sweden passar för bastustorlek 8-16 m3. Eftersom bastuugnen har en glaslucka kan du som bastar se lågorna från elden som brinner.  Kota Inari har en snygg design med syn av mycket bsten och  tillsammans med doften från den brinnande elden så får du en härlig bastuupplevelse. 

Design med mycket bastusten

8-16 m3

Vedeldat bastuaggregat

Vedeldad bastuugn Kota Luosto

Vedeldade Bastuaggregat bastuugn Kota Luosto Sauna Sweden vedeldat bastuugn, ved kamin

Det här är vedeldade bastuaggregat Kota Luosto från Sauna Sweden passar till bastustorlek 8-20 m3 och har en snygg design. Exempelvis har kaminen en glaslucka som gör att du som bastar kan titta på elden. Tillsammans med doften från den brinnande elden så får du en härlig bastuupplevelse.  Bastuaggregatet behöver kompletteras med bland annat skorsten. 

Bastuaggregat ved

8-20 m3

Bastuaggregat vedeldad Kota Kuru 20 Sauna Sweden

Vedeldat Bastuaggregat bastuugn Kota Kuru 20 Sauna Sweden ved

Vedeldad bastuaggregat Kota Kuru från Sauna Sweden passar till bastustorlek 10-20 m3 och har en snygg design. Utmärkt för att skapa sköna och fridfulla bastubad. Med bastuugnens glaslucka kan du se på den trivsamma brasan medan du bastar och bastuugnen har en svartmålad stålmantel och trähandtag på luckan ger en stilfull design

 Bastuaggregatet behöver kompletteras med bland annat skorsten. 

OBS! Sten ingår ej! 

Bastuaggregat ved

10-20 m3

Vededad bastuaggregat Kota Kuru

Vedeldade Bastuaggregat Kota Kuru Sauna Sweden vedeldat bastuugn, ved kamin

Vedeldad bastuugn Kota Kuru från Sauna Sweden passar till bastustorlek 8-14 m3 och har en snygg design. Utmärkt för att skapa sköna och fridfulla bastubad. Med bastuugnens glaslucka kan du se på den trivsamma brasan medan du bastar och bastuugnen har en svartmålad stålmantel och trähandtag på luckan ger en stilfull design. Stenmagasinet har plats för 35 kg sten (ingår ej) och bastuaggregatet kan både topp och bakanslutas. 

 Bastuaggregatet behöver kompletteras med bland annat skorsten. 

OBS! Sten ingår ej! 

Vedeldat bastuaggregat

8-14 m3

Vedeldade bastuaggregat- 3 tips som du måste veta

Tänk dig bilden av att bilden av att sitta i en varm bastu och titta ut över en glänsande sjö. Solen går ned och temperaturen går ner utanför, men inne i bastun är det varm och skönt. Där inne i bastun kan du lugnt se på när lågorna dansar fridfullt inne i kaminen. Det smätter till och sprakar försiktigt om björkveden som sprider värmen och du kan känna en mild doft av rök från kaminen. 

Det är en väldigt idyllisk bild, och det är därför inte konstigt att bastubadet som funnits sen urminnes tider har använt just ved för att värma bastun. De vedeldade bastuaggregaten är för många det ordinarie sättet att basta och för många även det enda rätta sättet att basta. Kanske just på grund av helhetsupplevelsen av ett genuint bastubad. 

Till skillnad från från förr, så är dagens vedeldade bastuaggregat effektiva och är relativt lätta att sköta. Och om man är på jakt efter ett ved bastuaggregat till sin inomhus- eller utomhusbastu,  finns några aspekter som kan vara värda att tänka på innan man sätter igång. Här har vi delat med oss av några saker som är bra att veta om. 

Vedeldade bastuaggregats extra engagemang

För att använda ett vedeldat bastuaggregat så krävs ett något större engagemang. Både med bastuaggregatet ska installeras, men även när det senare ska användas vid eldningen och uppvärmning av bastun. 

Installationen av vedeldade bastuaggregat kräver att du använder produkter som är godkända att använda och följer de krav som ställs, samt att de monteras på korrekt vis. Det brukar alltid finnas med dokumentation till produkterna där det står om de är godkända att användas. 

Du tänder en brasa i ditt ved bastuaggregat och känner doften av eld och rök. Men röken måste komma ut på något sätt och därför måste du ha en skorsten som ska monteras på godkänt sätt. Det innebär att du ska planera för vart rören ska monteras med håltagning i tak eller väggar och att monteringen sker korrekt. Efter viss tids användning kommer även skorstenen att behöva sotas för att inte sota igen. 

Vedeldade bastuaggregat måste vara placerade med tillräckligt lång avstånd till brännbara material, väggar och tak. Samt en skyddsplåt för golvet ska monteras för ytterligare säkerhet. 

Driften av vedeldade bastuaggregat innebär att du behöver ved för att värma din bastu. Om du har tillgång till skog så behöver du fälla trädet, kvista det, frakta hem, såga upp och klyva det för att det sen ska få torka innan det är redo att ge värme. Hela den processen innebär en hel del arbete, men faller naturligt för den som är van. Tillgången till skogen är en stor fördel för den som har vedeldade bastuaggregat. 

För den som inte har tillgång till ved till aggregatet går det ju alltid att köpa. Det brukar finnas att tillgå på bensin mackar eller av någon trevlig granne som säljer. I längden detta bli ett dyrt sätt att värma sin bastu på. Därför kan det va värt att ha med i sin kalkyl vad det kostar med uppvärmningen om du inte har tillgång till skog och ved. 

Okej, så om du nu har en färdig bastu, med en kamin enligt konstens alla regler och du har ett förråd med ved som väntar på att eldas. Vad mer finns tänka på? Jo veden i bastuaggregatet ska tändas i god tid innan det är dags för badet. Det tar en stund innan det blir fart på elden och bastun kommer upp i rätt temperatur. Så det gäller att ha tålamod. 

Sen så måste ju veden bäras in i bastun där det finns plats för den och efteråt måste aska bäras ut. Veden och askan medför att det behöver städas emellanåt. 

Så det kräver ett visst engagemang vid användning av vedeldade bastuaggregat, men det gör sig mödan värd i slutändan. När du väl sitter i den varma bastun med den levande brasan och doften av rök och värmen från stenarna är oslagbar, 

Installation av vedeldat bastuaggregat

 

När vedeldade bastuaggregat används så krävs en del extra vid installationen av aggregatet. Dels för att det ska fungera. Men även för att det ska vara säkert att använda. Röken från kaminen måste anslutas till en godkänd skorsten där röken på ett säkert sätt kommer ut.

I de flesta fall finns det inte en färdig murad skorsten att koppla röken till utan ett separat rökrör kopplas till ditt ved aggregatet och måste säkras upp så att det inte finns risk för att något kan ta eld. Rökröret som används måste vara godkänt och vara CE-märkt och följa de brandkravs som ställs.

Här behöver du innan installationen ha tänkt till över vart aggregatet ska stå och hur röken ska transporteras ut på bästa sätt. Det går att dra rören rakt upp genom taket. Och det finns olika rör-längder och vinklar som kan monteras samman till ved bastuaggregatet.

Eftersom vedeldade bastuaggregat använder just levande eld för uppvärmningen så är det otroligt viktigt med en säker och korrekt installation för att inte olyckan ska vara framme. På grund av värmen i rökröret och kaminen måste de installeras med rätt avstånd till alla brännbara material. Dessutom måste det vara tillräcklig avstånd från kaminen till taket. 

Med det vedeldade bastuaggregatet medföljer instruktioner på hur det ska installeras samt rätt avstånd till väggar, vilken takhöjd det ska vara och så vidare. Om takhöjden inte räcker till behöver en skyddsplåt installeras i taket. En skyddsplåt måste även installeras på golvet i alla lägen för att fånga upp eventuella gnistor och är inte en rekommendation utan krav. Undantaget är om du har en betongplatta.

Enligt EU standard SS-EN 15821:2010 gällande bastuaggregat för sved och föranleder CE-märkning enligt CPR. Då anges gränsvärden för utsläpp på 1,0% CO vid 13 % 02. 

Från och med 1 Juli 2013, så måste egenskaper och CE-märkning finnas på de byggprodukter som täcks av standarden och förs ut på marknaden inom EU enligt byggproduktförordning. 

 

I några av landets kommuner finns krav på bygganmälan för att montera vedeldade bastuaggregat i bostadshuset. Därför är det bra att du alltid kollar med kommunen innan du börjar med monteringen av kaminen.  Skulle du vara det minsta osäker på hur det vedeldade bastuaggregatet och resterande produkter ska monteras så ska du vända dig till en expert.  

Hur stort vedeldat bastuaggregat behöver man?

Storleken på ved bastuaggregatet är inte lika viktigt som effekten och mängden sten du har. Det måste vara rätt värmekapacitet och förhållande mellan bastuns utrymme och effekten på aggregatet. Har du för litet vedeldat aggregat så får du inte upp tillräckligt hör temperatur i bastun, medan om ditt bastuaggregat är för effektivt för utrymmet kan det innebära driftstörning. 

Det bästa är därför att veta hur stor din bastu är och räkna ut hur stor volym du har, därefter tittar du på de vedeldade bastuaggregat som har en effekt som lämpar sig för storleken på din bastu. 

Vedeldade bastuaggregat med vattenvärmare och vattentank

Kanske önskar har du eller drömmer om att ha din bastu stående vid en sjö eller med annan vacker utsikt över naturen. Då finns det en stor chans att bastun står en bit från närmaste dusch eller rinnande vatten. Då finns det en enkle lösning, nämligen vedeldade bastuaggregat med vattenvärmare och vattentank. 

Det är då en inbyggd eller separat behållare med vatten som värms upp av värmen från det vedeldade bastuaggregatet och behåller värmen. Sedan kan vattnet användas till att skölja sig, vilket kan vara fräscht efter ett varmt bastubad. 

Viktigt att tänka på är att en vattenbehållare till vedeldade bastuaggregat måste vara fyllda med vatten när bastuaggregatet används. Annars finns det en stor risk att vattenbehållarens plåt kommer att gå sönder, då det inte finns något vatten i som kan alstra värmen. 

Då många av vedeldade bastuaggregat med vattenbehållare används i stugor som blir kalla under vintern. Därför måste vattentanken tömmas på vatten under vintern då det ej används, för att inte frysa sönder. 

Bästa vedeldade bastuaggregat med inbyggd vattenvärmare

Då det finns behov av vedeldade bastuaggregat med inbyggd vattentank finns det leverantörer som tillverkar just sådana.Ett sätt att enkelt få tillgång till varmvatten att skölja sig med efter ett varmt bastubad. Här har vi samlat några av de bästa kaminerna med vattenvärmare på marknaden. 

Vedeldat bastuaggregat med vattenvärmare Kota Luostu

Vedeldade bastuaggregat Kota Luosto vattentank Sauna Sweden Bastuugn ved, vedeldat kamin

Välbeprövad bastuugn som har använts av tusentals bastare sedan modellen började att tillverkas år 1971.  Dettaa vedeldade bastuaggregat från Sauna Sweden med en fin glaslucka på kaminen vilket gör att du kan se elden brinna medan du bastar.  Värmen från bastuaggregatet räcker till bastustorlek mellan 8-20 m3. 

Dessutom kommer detta bastuaggregat med inbyggd vattenvärmare som sitter runt stenhållaren och förser användaren med varmt vatten via en kran. Utöver en snygg design är konstruktionen bra med effektiv eldning och god luftcirkulation. Resultatet blir en effektiv uppvärmning samt lång livslängd av bastuugnen. 

Ved bastuaggregat med vattenvärmare

8-20 m3

Bästa vedeldade bastuaggregat med extern vattenvärmare

I många fall vill du ha din bastu på en plats med slående vacker utsikt och bekvämligheten med varmt vatten för att duscha i efter ett varmt bastubad. Kanske krockar de här önskemålen då det platsen för bastun gör det svårt att få med rinnande vatten. Men det finns bra lösningar på detta. Det finns vedeldade bastuaggregat med vattenvärmare och vattentank, där vattnet värms upp och kan användas för att skölja sig. 

Men du kanske redan har en bastu med en ved kamin, bara lugn. Det finns vattentankar och vattenvärmare som kan kopplas till vedeldade aggregat. Vi på bastuboden har samlat några av de vattenvärmare för vedeldade bastuaggregat som finns på marknaden och samla dem här. 

Vattenvärmare Harvia för vedeldade bastuaggregat

 Denna vattenvärmare för vedeldade bastuaggregat rymmer 22 liter vatten och monteras direkt ovanpå bastuugnen. Vattnet värms snabbt upp av skorstenen  eftersom rökröret som går genom behållaren även är en del av behållarens vägg. Denna vattenvärmare har en rökröranslutnings diameter 115 mm passar till alla Harvias vedeldade bastuaggregat förutom Harvia 50-modellerna.  

 

Vattenvärmare vedeldade bastuaggregat Harvia

Vattenbehållares volym: 22 liter

Rökanslutningens diameter: 115 mm

Vedeldade bastuaggregat paket

Du som letar efter vedeldade bastuaggregat kan göra det enkelt för dig. När du vet vilken storlek du har på bastun så är det enklaste att köpa ett färdigt vedeldat bastuaggregat paket. I ett komplett vad bastuaggregat paket ingår det som behövs för bastun så som skorsten, värmeskydd och annat. Då behöver du inte leta efter vad som passar och så vidare utan får allt i samma paket. Detta är troligtvis det smidigaste sättet om du ändå ska ha en komplett bastukamin uppsatt. 

Bästa vedeldade bastuaggregat paket

Vi på bastuboden har letat och samlat de vedeldade bastuaggregat paket som finns på marknaden här. 

Vedeldat bastuaggregat paket Harvia, passar till Polhus

Vedeldade Bastuaggregat Harvia Polhus bastuugn ved, vedeldat kamin

Ett elektriskt aggregat är enkelt, men det går inte alls upp emot samma upplevelse som med ett riktigt vedeldat bastuaggregat. Med en vedeldad bastu får du hela upplevelsen med sprakandet från björkveden och doften som sprider sig från ved kaminen.  Att uppleva det tillsammans med den fuktiga värmen som sprids och att samtidigt njuta av vacker utsikt är näst intill oslagbart. 

Visst, det tar lite längre tid att värma upp sin bastu med ved, du du ska tända och bastun ska värmas upp i tid, men det är det hela värt i slutändan. Eller så kanske ett vedeldat bastuaggregat är det enda alternativet då det inte finns strömförsörjning dit du har bastun. 

Här är ett komplett vedeldat bastuaggregat paket som levereras med allt det du behöver så som bastuaggregat M2 Harvia, stenar, skorsten och mycket mer. Allt ingår och detta bastupaket passar till alla bastu stugor från Polhus.   Läs mer om Polhus bastustugor här

I och med att detta kommer som ett komplett bastupaket så ingår det du behöver och har en snygg design. Det vedeldade bastuaggregatet Harvia har en glaslucka som gör att du som bastar kan titta på elden. Tillsammans med doften från den brinnande elden så får du en härlig bastuupplevelse. 

Passar alla bastustugor från Polhus

Vedeldat bastuaggregat paket

Bastuaggregat M2 Harvia

Tillbehör för vedeldade bastuaggregat

Det krävs diverse extra tillbehör för att montera vedeldade bastuaggregat. För att röken ska komma ut på smidigt sätt måste ett rökrör installeras. Det är även krav på att ha en skyddsplåt på golvet om det är av brännbart material. Bastukaminen måste stå med vissa specifika avstånd från väggar och tak för att följa de regler och rekommendationer som finns. Eventuellt kan även extra skyddsplåtar behöva monteras för att bastuaggregatet ska vara säkert att använda. 

 

Här har vi samlat några av de tillbehör som kan vara bra att ha vid installation av vedeldade bastuaggregat. 

Vedeldade bastuaggregat skorstenar

Det finns några olika modeller och leverantörer av bastuskorstenar för vedeldade bastuaggregat. Olika modeller passar till olika ved kaminer och så vidare. Och vi hoppas kunna hjälpa dig att välja rätt. Så, just i denna guide finns hjälp att hitta skorstenar som passar till din vedeldade bastuugn

Sten till vedeldade bastuaggregat

Här hittar du sten som passar till vedeldade bastuaggregat. Välj bland olika leverantörer och olika storlek på sten. 

Vedeldat bastuaggregat eller el aggregat?

Har du en bastustuga som ska installeras med ett aggregat så kan du välja mellan vedeldat bastuaggregat eller el aggregat. (Läs med om bastustugor här) 

Fördelarna med att välja ett ved bastuaggregat eller ugn som det också kallas är flera. Med ett riktigt vedeldat bastuaggregat så får du en äkta upplevelse med ljudet och ljuset av elden som flammar och doften och björkveden som brinner vilket är svårslaget.

Dagens vedeldade bastuaggregat är bränslesnåla, effektiva och enkla att ta hand om då du mest behöver se till att hålla elden igång. Flera av bastuaggregat för ved kan även monteras med en vattenbehållare för att värma vatten. 

Om din bastu är fristående och är placerad med vacker utsikt över en sjö, där det inte finns någon elektricitet i närheten så är ved aggregat det självklara valet. Då behöver du inte tänka på kostnader och planering med att dra el dit ut. 

Men om du väljer bastuaggregat för ved så är det ändå några saker du behöver veta om innan du sätter igång. Du får exempelvis räkna med att det blir andra saker att tänka på, så som att du behöver installera en godkänd bastuskorsten. I och med den installationen måste du följa de regler som råder. Kom även ihåg att skorstenen kommer behöva sotas med jämna mellanrum

Med ett vedeldat bastuaggregat så tar det lite längre tid  att värma upp bastun och kräver att du har ved hemma som du kan elda med, så det kräver viss omsorg. Då är ett el uppvärmt aggregat i så fall enklare. Det kräver inte lika mycket tid, då det går lätt att slå på och sen är det fritt fram att basta. 

Vet du med dig vilken tid du ska basta kan du redan på morgonen ställa in en timer så att bastun är varm och klar framåt eftermiddagen när du som mest känner för ett bad. Det finns även el bastuaggregat som smidigt kan manövreras med din telefon. Då kan du slå på bastun medan du är på väg hem och hoppa direkt in i bastun. 

Men det klassiska är ju ändå vedeldade bastuaggregat om man lyssnar på entusiasterna. Då du får helheten med sprakandet av elden som flammar och doften och röken som stiger upp. Vilket ändå gör helheten fulländad. Så det är upp till dig att välja vilken typ av bastuaggregat som passar dig bäst. 

5 Frågor och svar bastuaggregat

Vad kostar ett bastuaggregat bastuaggregat?

Vedeldade bastuaggregat kostar ungefär som ett el aggregat och ligger på ungefär 5000-10 000 kr. Men sedan tillkommer kostnader för att införskaffa värmeskydd och skorsten med mera. 

Vedeldat bastuaggregat paket pris?

Det finns även kompletta vedeldade bastuaggregat där allt som behövs kommer i ett paket. Där får du allt som du behöver för att installera ett vedeldat bastuaggregat med rökrör, skyddsplåt och annat. Då behöver du inte leta själv efter de delarna som behövs. En komplett vedeldad kamin med tillbehör kostar ca 15 000 kr. 

Bastuaggregat ved hur mycket sten behövs?

Mängden sten som behövs till bastuaggregatet varierar. En stor mängd sten håller en jämnare värme under längre tid, men det tar också längre tid att värma upp. De större stenmagasinen som håller temperaturen bättre och kostar även därefter. 

Uppvärmningen beror även på effekten av ditt vedeldade  bastuaggregat i förhållande till storleken på bastun. Minimum stenmagasin är 20 kg och maximum 100 kg. blir det större magasin än så så tar de lång tid att värma upp. 

Ved för bastuaggregat?

Har du ett vedeldat bastuaggregat så använd björkved när du eldar. 

Vilket vedeldat bastuaggregat är bäst?

Valet av bastuaggregat kan vara svårt. Det är därför vi på Bastuboden har samlat de populäraste bastuaggregaten på marknaden så att du kan läsa mer om dem och jämföra dem för att hitta det som är bäst för din bastu. 

Sammanfattning för vedeldade bastuaggregat

Det är inte alltid lätt att välja vilken sorts vedeldat bastuaggregat som passar dig bäst.  När du vet storleken på din bastu kan du kolla vilken effekt på bastuaggregatet du behöver. Sedan kan du bestämma hur rökrör ska dras och hur monteringen ska ske på ett säkert sätt. När du har svaret på dessa frågor kan du skrolla igenom denna sida där vi har samlat några av de ved bastuaggregat på marknaden.