BASTUTUNNA-
en mysigare bastu

Visst hade det varit härligt att när som helst på året kunna gå ut och värma sig i en alldeles egen mysig bastu. Och om du nu vill skaffa dig en bastu, varför inte skaffa en häftig tunnformad bastutunna? Nu kan din dröm om att äga en bastutunna bli sann!  I denna guide hjälper vi dig att svara på de vanligaste frågorna  och att hitta rätt modell för dig.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Byggmax och Gardenstore

Bastutunnor finns av flera olika designer och av olika leverantörer. Det är inte alltid så lätt att hitta rätt. Vi hjälper dig att få en överblick av de olika bastutunna byggsatser som finns på marknaden idag och jämför dem med varandra. I denna guide hittar du bastutunnor i olika storlekar och sorter och vi gör vårt bästa för att hjälpa dig med att hitta den bästa på marknaden 2020.

Bastutunna byggsats ECO Polhus 4,8 kvm

Bastutunna ECO Polhus Billig färdigmonterad vedeldad

Bastutunnan Eco är en häftig och snygg tunnformad bastu med plats för fyra personer.  Låter det krångligt att bygga ihop en tunnformad bastu? Inga problem. 

Den här bastutunna levereras nämligen som en färdig byggsats och är snabbt klar. Då hela bastutunnan står på ett stativ krävs inget omfattande markarbete. Det är viktiga är att den kommer stå på en väldränerad och jämn yta. Jorden grävs bort, grusa och lägg lättklinkerblock som plintar och montera bastun ovanpå. 

I denna färdigmonterade bastu får du  med en vedeldad bastuugn inkluderat med bastusten, skyddsplåt, skorsten och allt annat som du behöver.   Även takbeläggning av shingel är inkluderat.  Så du behöver inte lägga tid på att leta produkter utan allt kommer klart i detta bastupaket. 

 

Ljusinsläppet i tunnan är bra då det är fönster i båda gavlar, vilket även gör att du har god sikt ut. Detta gör att vi rekommenderar att du ställer bastutunnan med fönstren mot en vacker utsikt som du kan njuta av inifrån den varma bastun. Dessutom så kommer bastutunnan med en liten altan med plats för två, som är perfekt för när du blivit för varm och behöver komma ut och svalka dig. 

 

Denna bastutunna rymmer 4,8 kvm och passar bra för familjen då flera kan bastubada samtidigt och ger glädje när den används. Förutom att den ger god värme för kropp och själ under bastandet, så är den  även mycket fin att se på och förgyller din trädgård. 

Bastutunna byggsats med allt inkluderat

Inklusive vedeldat bastupaket

4,8 kvm med plats för 4 personer

Bastutunna färdig byggsats Globe Nordkapp

Bastuboden.se

Bastutunnan Globe är en av premium produkterna från Nordkapp och lämpar sig väl för kunden som lever ett storstadsliv, men som då och då behöver koppla av och släppa det stressiga livet.  Den kommer med elaggregat som ersätter det vedeldade och på det sättet undviker du skorstenen och rök som kan irritera dina grannar. 

Globe har plats för 4-6 personer och är tillverkad i hållbart och miljövänligt material. Fördelarna med detta modifierade trä är det har hög slitstyrka, minskad risk för sprickor och svullnad i trät. Det har även ett motstånd motinsekter och mikroorganismer. 

Dessutom har bastutunna Globe en heltäckande bronstonad panoramafönster i bastudelen samt två fönster på framsidan. På framsida är även en mysig liten altan där du kan sitta och svalka dig när det blir varmt i bastu delen. 

Hela paketet levereras färdigmonterad och behöver endast målas, vilket underlättar för dig som kund. 

I produkten ingår allt så som värmare, bastustenar, fästanordningar, skyddsräcke, en bronstonad glasvägg,  två fönster, låsbar ytterdörr, bastulavar av al, led belysning runt dörren, led system under bänkar, ventilationsgaller och takbeläggning shingel. 

 

Färdigmmonterad
bastutunna

Inklusive el bastupaket

Plats för 4-6 personer

Tillbehör till din bastutunna byggsats

Några av bastutunna byggsatserna som finns att köpa idag behöver kompletteras med diverse saker så som värmare av el eller ved eldad kamin, färg till bastutunnan eller andra tillbehör som kan vara bra att ha.  

I de flesta bastu byggsatser från Sorselestugan så behöver du köpa till en skruvsats, men Polhus bastu byggsatser brukar komma med skruv och spik. Flera av produkterna från Nordkapp kommer som färdigmonterade byggsatser.

När du väl har din egna bastutunna vill du säkert inreda den på ett fint sätt och då finns det många fina tillbehör som kan köpas till för att göra just din bastutunna extra lyxig. 

Tillbehör till din bastutunna byggsats

Några de bastutunna byggsatser som finns att köpa idag behöver kompletteras med diverse saker så som eldrivet aggregat eller ved eldad kamin, färg eller andra tillbehör som kan vara bra att ha. 

De flesta bastutunnor från Sorselestugan så behöver du köpa till en skruvsats, men Polhus tunnor brukar komma med skruv och spik. Flera av produkterna från Nordkapp kommer som färdigmonterade byggsatser och är ibland till och med grundmålade.

När du väl har din egna bastustuga, vill du säkert inreda den på ett fint sätt och då finns det många fina tillbehör som kan köpas till för att göra just din bastutunna extra lyxig. 

Här finner du komplement och tillbehör som kan behövas till din bastutunna eller som kan göra den extra fin. 

5 fördelar med att välja bastutunna

Bastutunna ett socialt sätt att umgås

Att basta är inget nytt fenomen utan har funnit länge och brukar förknippas med små friggebodar med skorsten. Men nu har ett alternativ form av bastu dykt upp, runda bastutunnor. En häftig design som är hur mysig som helst. 

Att sitta i en bastutunna är härligt på många sätt och vis då det blir mycket mer än bara en bastuupplevelse. Den runda formen på bastun bjuder på än charmig upplevelse som påminner om stugor hämtade ur J.R.R Tolkiens fantasifulla värld. de mjuka väggarna tillsammans med stora fönster med god utsikt ut gör det till en härlig upplevelse. 

Trots att en del tunnor är relativt små så brukar de ändå upplevas som rymliga tack vare de stora fönstren i gaveländarna. Bada bastutunna blir en social upplevelse med goda vänner och det blir trevligt att kunna se varandra när man pratar då lavarna är vända mot varandra i bastutunnor. 

Färdigbyggda bastutunna byggsatser gör det enkelt

 

Många av de bastutunnor som finns att köpa idag kommer färdigmonterade och är väldigt enkla att skaffa sig. dessutom finns flera bastutunnor som paket, klara med bastuugn, skorsten och allt annat som behövs. Då blir det väldigt enkelt för dig, som slipper att leta efter bastuugn, skorsten och andra tillbehör för att veta vad som passar bäst. leverantören har då redan plockat ihop ett färdigt paket till dig som endast med liten montering ska sättas på plats. 

 

Bastutunnor kräver inte mycket förarbete

Bastutunnor brukar generellt stå på konsoler och kräver inget större markarbete inför installationen. Det som behöver göras är att se till att marken den ska stå på är plan, fast och väldränerad. Då räcker det att ställa konsolerna på trädgårdsplattor och sedan lyfta på bastutunnan ovanpå. Ää marken ändå något ojämn så går det att kompensera under med balkar som läggs under konsolerna. 

Bastutunnors spridning av värme

Då bastutunnor är just runda och inte fyrkantiga som stugor är, så blir det en annan typ av luftcirkulation i dessa utrymmen. Luften sprids bättre i den runda formen och har inte svårt att nå ut till hörn. Det rundade taket bidrar även med att värmen inte står still när den kommer upp utan att den fortsätter att rotera och fördela sig i hela bastun. Bastutunnans form bidrar därmed till god fördelning av värmen och ger god värmeeffekt från värmekällan. 

 

Design på bastutunna

Då man brukar sitta ned i bastun under bastubadet så finns det ingen vits med att det ska finnas full ståhöjd i bastun, istället finns andra fördelar med den runda formen på bastun. 

Den runda formen på bastutunnan tillsammans med naturmaterialet som den är byggd av gör att den passar in i trädgården på ett ypperligt sätt. Jämfört med en traditionell fyrkantig stuga med formen av en friggebod som sticker ut på ett annat sätt. 

 

9 tips för när du letar bastutunna

Liten, medel eller stor bastutunna

Det finns en mängd olika typer av bastutunna byggsatser och vilken passar då just för dig? Det kan vara svårt att bestämma sig men vi ska försöka hjälpa dig på vägen dit. En viktig sak att tänka på för dig är vilken storlek på bastutunnan som du vill ha och hur många som ska få plats. Vill du till exempel ha en mindre byggsats med plats för bara en eller två så passar det bra med en liten bastutunna.

Om du istället vill ha en bastutunna med plats för fler i familjen och som passar för grillkvällar och fester med för att kunna bjuda in fler än två, så är det kanske en av de större bastu byggsatserna som passar bäst. Välj då en stor bastutunna. Där kan några av dem även användas som sovstuga, vilket kan vara bra då du har många gäster på besök. 

Mobila bastutunnor

En fördel med bastutunnor är att de generellt sätt inte kräver mycket förarbete för grunden då de står på konsoler. Sen finns det även mobila bastutunnor som går att flytta runt och då behöver de inget förarbete. En mobil bastutunna kan stå på hjul och rullar eller på medar och transporteras till önskad position. 

Eftersom det är mobila öppnar det upp för enorma möjligheter för vart du kan basta. Tänk dig att på sommaren kunna rulla ner tunnan till en lugn sjö. Ta kvällsdopp för att sedan värma sig och beundra solnedgången. Och mot hösten rulla hem tunnan för att ta varma bastubad när höstens och mörker tränger sig på. Det vore väl ändå fantastiskt att utnyttja bastun på det bästa läget. 

Material

Bastun är ofta byggd i naturmaterial så som gran eller fura vilket gör att ytterpanelen behöver behandlas. Vilket ofta sker med målning, oljning eller lackning av panelen för att skydda mot vind och vatten utifrån. 

Vissa tunnor kommer redan färdigmålade för att spara dig tid, men de flesta av leverantörerna låter dig själv sköta ytbehandlingen. Något som är bra för dig som vill välja rätt kulör, och eventuellt måla den matchande färg som huset. 

Bastutunnans tak är belagd med takpapp eller shingel för att skydda mot regn. Om shingel inte redan är monterat på tunnans tak så brukar det levereras i byggsatsen, till skillnad från stugor där kunden själv får komplettera med ytbeläggning. I golvet ska det även finnas en kanal som kan leda ut vatten. 

Ljusinsläpp och utsikt

För en trevligare upplevelse ska du även se ut ur bastun och få visst ljusinsläpp. Därför har fönster placerats i ytterdörren och även på sidan av dörren. Flera av tunnorna har även ett sort fönster i gaveln i bastudelen med ett stort ljusinsläpp. Några har ett halvmåneformat fönster och det finns vissa som har ett helt runt fönster för extra mycket sikt ut. 

 Ett tips för dig som ska skaffa bastutunna är att placera den med så fördelaktig utsikt som möjligt du du förhoppningsvis ska spendera många avslappnade timmar i din bastu och vill njuta av utsikten. 

Uppdelade rum i bastutunna

bastutunnor finns precis som stugor i olika storlekar och även utrymme. De mindre tunnorna har ett rum och det finns större varianter som har upp till tre rum. varför vill man då ha flera rum? Jo det är smidigt att ha ett extra omklädningsrum där du kan byta om innan och efter. Eller använda det som relax avdelning där du kan koppla av mellan bastandet. 

Ett extra rum kan även användas för dusch vilket förenklar det hela. De extra rummen förenklar ytterligare om bastun inte står på tomten där du har nära till huset, utan står en bit bort, kanske vid en sjö. Då är det smidigt och skönt att ha extra rum för ombyte och dusch. 

Förutom olika rum så kan bastutunnor ha en altan. Där kan du koppla av och svalka dig själv en stund när det blivit för varmt i bastun. 

 

Bastutunnans värmeaggregat

Enklaste varianten när du letar efter bastutunna är att leta efter ett helt paket där allt ingår. Om allting inte ingår så som aggregat , kan det vara värt att lägga lite tid på att hitta rätt. Det klassiska för en bastutunna är att använda en vedeldad ugn som ger den rätta bastuupplevelsen. Då kan du titta på lågorna i kaminen och känna doften av vedklabbarna som brinner.

En fördel med vedeldade aggregat är att de inte behöver någon elanslutning och därav kanske enda alternativet i vissa fall. Dock tillkommer vissa nackdelar med vedeldade aggregat. Det krävs visst arbete med att fixa ved, elda och låta bastun bli varm. Dessutom krävs en korrekt montering av godkänd skorsten samt sotning av denne med jämna mellanrum. 

Det krävs anmälan för installation av eldstad. Denna anmälan krävs även för anordningar av vatten eller avledande avlopp. Viktigt är även att tänka på de brandskyddsregler som gäller för de byggnader som är större än 10 kvm och placerade 4 meter eller närmare bostadshuset.Men det kanske det är värt för att få den fulla upplevelsen. 

Väljer du istället en el aggregat som uppvärmning så är det ett enklare alternativ. Det kräver mindre underhåll och är enkelt att värma upp, då du endast behöver ställa in temperaturen med en knapp eller ett vred. Detta kan vara ett bra alternativ för dig som vill att det ska vara enkelt att basta. 

Bastutunnor från Nordkapp är unikt byggda går de att komplettera med kaminer från olika producenter om du önskar det. Välj då en kamin med rätt värme för volymen på basturummet. Läs mer om aggregat och ugnar här. 

Handla och anställ seriösa företagare

Välj alltid att handla från seriösa leverantörer och anställa seriösa experter som kan sitt område. Det blir bättre i längden och du undviker att något skulle gå fel med det trassel som kan få jobbiga följder. 

Hemleverans av bastutunna

Många av bastutunnorna går att köpa och beställa online och att få hemkörda med lastbil i hela Sverige. Det kan dock vara svårare att få dem hemkörda om bastutunnan ska byggas på en ö. Det är viktigt att du som kund kollar vad som ingår i leveransen och hur bastutunnans byggsats kommer att levereras och förbereda dig inför leverans.

Ritning på bastutunna

De bastutunnor som går att köpa som byggsatser är lättmonterade för den händige. All den produktinformation och ritning till bastutunna ingår i paketet när du köper den. 

6 Frågor och svar om bastutunna

Vad kostar en bastutunna?

Eftersom det finns flera olika leverantörer på marknaden som säljer bastutunnor så har de något olika produkter. Däribland skiljer sig designen även kvaliteten, vad som ingår och därmed även priset på tunnan. 

Köpa bastutunna kan kosta 50 000 kr. Men om du vill ha en mer avancerad eller större tunna med flera rum, dusch eller altan så stiger kostnaden.det beror helt enkelt på vilket behov du har och vad dina önskemål på bastutunnan är. 

Krävs bygglov för bastutunna?

Bastutunnor räknas som friggebod, vilka normalt sett inte kräver något bygglov. Dock är det bra att veta om att flera friggebodar på samma tomt utan att ett bygglov krävs. 

Dessutom kan det finnas vissa särskilda bestämmelser för området där friggeboden ska stå. Exempelvis om bastun ska placeras nära en tomtgräns eller nära vatten. Därför är det bra att kontakta kommunen för att vara på säkra sidan. 

Vad väger en bastutunna?

Eftersom bastutunnor finns i olika modeller och storlekar så varierar självklart vikten. Ett exempel på vad en den kan väga är bastutunnan Eco från Polhus som väger 748,5 kg. 

Bastutunna el eller ved?

Det klassiska är att ha ved uppvärmda aggregat, men det finns även bastutunna för el uppvärmning som alternativ. Läs mer om uppvärmning av bastutunna ved- och elaggregat. 

Virke till bastutunna?

Bastutunnan är ofta byggd i naturmaterial så som gran eller fura vilket gör att ytterpanelen behöver behandlas. Vilket ofta sker med målning, oljning eller lackning av panelen för att skydda mot vind och vatten utifrån. 

Vissa tunnor kommer redan färdigmålade för att spara dig tid, men de flesta av leverantörerna låter dig själv sköta ytbehandlingen. Något som är bra för dig som vill välja rätt kulör, och eventuellt måla den matchande färg som huset. 

Skorsten till bastutunna?

Alla bastutunnor med vedkaminer måste ha en godkänd skorsten som leder ut röken. Det är mycket viktigt att detta sker på ett säkert sätt. 

 

Sammanfattning för bastutunna

Bastutunna kan finnas av flera olika designer och av olika leverantörer. Liten, medel eller stor, och med ett eller flera rum. Där ett av extrarummen kan vara med dusch eller relaxavdelning för ett enklare bastubad. Den klassiska typen av bastutunna är vedeldad med en mysig kamin där du kan titta på lågorna och känna doften av elden. Men för den som vill att det ska vara enkelt att basta finns även bastutunna med el, där det bara är att slå på en knapp för att bastun ska bli varm.